Roheettevõtluse portaal
Roheettevõtluse portaal
Sulge otsing
  • Menüü
    • Roheettevõtja ABC
    • Ringmajandus, pakendid ja tekstiil
    • Puhas toit ja põllumajandus
    • Energia ja transport
    • Turism
    • Ettevõtjate lood
    • EENA Roheklubi raamatu- ja filmisoovitused
  • Kasulikku lugemist
  • Sündmused
    • Roheettevõtluse programm
    • Koolitused
    • Veebinarid
    • Toimunud veebinarid
    • Konverents “Roheliselt on võimalik”
    • Vaata kõiki
  • Roheettevõtluse kogukond
SiseneSisene
Otsing
Otsing
Sulge otsing
SiseneSisene

Mahe on jätkusuutlik eluviis

Autor: Mare Timian

Mahemajandus keskendub jätkusuutlikkusele, ökoloogilisele tasakaalule ning tervislikele tootmis- ja tarbimisviisidele. Selle eesmärk on vähendada keskkonnamõjusid ja säilitada loodusvarasid tulevastele põlvkondadele. Võrreldes tavamajandusega, kus sageli kasutatakse intensiivseid kemikaale ja sünteetilisi väetisi, on mahemajandusel olulisi eeliseid.

Üks suur eelis on keskkonnasõbralikkus. Mahemajanduses rõhutatakse mullaelustiku mitmekesisust ning looduslike ressursside jätkusuutlikku kasutamist, vähendades saastet ja mulla kurnatust. See aitab säilitada ökosüsteemide tasakaalu ning vähendada veereostust.

Samuti on mahemajandus tervislikum valik. Mahetoit on enamasti vähem saastatud pestitsiidide, antibiootikumide ja hormoonidega. See tähendab, et tarbides mahetoitu, saavad inimesed vähendada kokkupuudet kahjulike kemikaalidega ning nii ennetame võimalikke terviseriske.

Lisaks aitab mahemajandus säilitada bioloogilist mitmekesisust. Kuna selles lähenemisviisis ei ole lubatud geneetiliselt muundatud organismid, toetab see traditsiooniliste taimede ja loomade säilitamist, mis omakorda aitab säilitada ökosüsteemide tasakaalu.

Kuigi mahemajandus võib olla tavamajandusest kohati kallim ning saagikus veidi madalam, tasuvad pikemas perspektiivis ära selle keskkonnaalased, tervisega seotud ja sotsiaalsed eelised.

Mahemajandus soodustab pikaajalist jätkusuutlikku arengut, kus nii inimesed kui ka keskkond saavad pikas plaanis kasu.

“Mahe” ja “ökoloogiline” on üldiselt sünonüümid ning viitavad samale põhimõttele – jätkusuutlikule ja keskkonnasõbralikule tootmisele. Seega, mahe- ja ökotoodetel pole tähenduse mõttes olulisi erinevusi. Mõlemad terminid viitavad toodetele, mis on toodetud vastavalt kindlatele keskkonna- ja jätkusuutlikkuse standarditele, mis hõlmavad põllumajanduslikke tavasid, kemikaalide kasutamist, loomade heaolu ning loodusvarade säästlikku kasutamist.

Erinevates piirkondades ja keeltes kasutatakse neid termineid sageli vaheldumisi, kuid põhimõte jääb samaks – tootmine, mis keskendub ökoloogilise tasakaalu hoidmisele, loodusvarade kaitsele ning inimeste ja loomade heaolule.

Mahetoode on tavaliselt põllumajandusliku päritoluga ning söödav. Ökotoode on üldjuhul tööstuskaup ja selle tooraine võib olla erineva päritoluga.

Tuleb siiski märkida, et mõnes riigis või piirkonnas võivad olla kehtestatud spetsiifilised märgistussüsteemid, kus üks termin on eelistatud või kohustuslik. Näiteks mõnes riigis kasutatakse “mahe” asemel “ökoloogiline” või “bio”. Seetõttu on alati oluline kontrollida kohalikke regulatsioone ja märgistusi, et mõista konkreetse piirkonna mõistete erinevust.

Mahetoodete märgised

Valikute lihtsustamiseks on nii Eestis kui ka Euroopas loodud mitmeid märgisüsteeme. Kõige lihtsam on mahetoodet ära tunda Euroopa Liidu mahelogo järgi, sest selle kasutamine on kohustuslik.

Eestis on olemas oma ökomärgistuse süsteem ning siin on mõned näited ökomärgistest, mida meil kasutatakse:

  1. Eesti ökomärgis (Estonian Organic Label): See on Eestis välja töötatud ja kasutatav märgis, mis näitab, et toode vastab Eesti ökoloogilise tootmise standarditele. See märgis on kohalik tunnustus ja aitab tarbijatel tuvastada Eesti mahetooteid.
  2. Põlvamaa ökomärk: Põlvamaa ökomärk on Põlvamaa Arenduskeskuse poolt antav tunnus, mis tähistab Põlvamaal toodetud mahetooteid. See aitab esile tõsta piirkonna mahetootjaid ja nende tooteid.
  3. Lääne-Eesti ökomärk: Läänemaa Arenduskeskus annab välja Lääne-Eesti ökomärgist, mis märgistab Läänemaal toodetud mahetooteid ning aitab edendada piirkonna mahetootjaid.
  4. Saaremaa ökomärk: Saaremaa Ökokogukond annab välja Saaremaa ökomärgist, mis tähistab Saaremaal toodetud mahetooteid. See aitab tugevdada kohalikku mahetoodangu mainet.

Need märgised aitavad meil tarbijatena ära tunda ja toetada Eesti kohalikke mahetootjaid ning teha teadlikke valikuid keskkonnasõbralike toodete osas.

Vaata ka:

“Naised ettevõtluses-roheline ja hooliv maailm” programmi raames loodud vebinari, kus bioloogiaprofessor Aveliina Helm kõneleb globaalmuutustest, keskkonnast ja inimestest.

 

Roheettevõtluse portaal
  • Veebinarid
  • Konverents “Roheliselt on võimalik”
  • Roheettevõtja ABC
  • Ringmajandus
  • Ettevõtjate lood
  • Roheresolutsioon
  • Tiim
  • Võta ühendust
  • Privaatsustingimused
  • Müügi- ja kasutustingimused
  • Partnerid
  • Roheettevotlus.ee
  • Baasterminid
  • Töökuulutused valdkonnas
  • Abi ettevõtlusega alustamisel
  • Rahastamisvõimalused
  • Lingikogu
  • Avatud projektivoorud
  • Kalkulaatorid
Facebook Facebooki leht
Facebook Facebooki grupp
Facebook Instagram
Facebook Youtube
Facebook LinkedIn
© Roheettevõtluse portaal 2023