Kodumaised vetikad koguvad populaarsust: – Ruhnu saare kaluritest said vetikakasvatajad
Loo autor: Eeva Lauk
Kutseline kalur, vetikafarmer, ettevõtja salmarmarjet @ gmail.com
Ruhnu saarel on alanud uus peatükk meremajanduses – traditsioonilise kalapüügi kõrval on alustatud innovaatilise vetikakasvatusega. Planeet Ruhnu vetikafarm kasvatab kaht kohalikku vetika liiki: põisadru ja Ruhnu rohevetikat, kasutades selleks spetsiaalselt disainitud sumpasid.
Esialgu on meres kaks Taltechi inseneride abiga disainitud sumpa – üks Ruhnu saare rannikuvees ja teine Kõigustes Mereinstituudi välibaasis, teadlaste valvsa pilgu all. Kuna nii pole varem Eestis vetikaid kasvatatud, on esimesel aastal eesmärgiks koostöös merebioloogidega välja selgitada, kas vetikate kasvatamine Läänemeres sellisel viisil on jätkusuutlik ja võimalik sinimajanduse suund rannarahva jaoks.
Planeet Ruhnu on Eeva Laugu ja Mihkel Urmeti Ruhnus tegutsev ettevõte, mis tegeleb mahepõllumajanduse, kalapüügi ja kohaliku tooraine väärindamisega nii toitlustuses kui ka tootearenduses. Arhitektina töötav Mihkel tutvus tööl Eesti juhtiva merebioloogi Jonne Kottaga, sealt sai idee alguse ning paar aastat tehti vetikafarmi rajamiseks eeltööd.
Ruhnu saarel puudub praegu tootev majandus. 12 km² liivast maismaad ning seda ümbritsev mereala on küll suur, kuid eutrofeerunud ning kaotanud oma kunagise väärtuse kalandusmajanduses. Vetikafarm kasutab seda olukorda väärtuslike ressursside allikana: läbi aegade põllumajanduse poolt mineraalainetega üleküllastatud Läänemeri võimaldab rajada vetikafarmi maad koormamata.
Vetikakasvatus ei vaja väetiseid, vaid vastupidi – eemaldab veest liigseid toitaineid, seob süsinikku ning võimaldab kasvatada omega 3 ja omega 6 rasvhapete, vitamiinide ning mineraalainete poolest rikkaid ja tervislikke vetikaid. Vetikakasvatust toetab ka “Eesti mereala planeering”, kus välja toodud kaardikiht “söödava rohevetika Ulva intestinalis kasvupotentsiaal” näitab Eesti parimaks kasvupiirkonnaks just Ruhnu saare ümbrust.
Vetikates on palju inimorganismile kasulikku – suurel hulgal A, C ja B vitamiine, vajalikke mineraale nagu kaltsium ja magneesium, kiudaineid, mis aitavad kaasa seedimisele ja soodustavad täiskõhutunnet, antioksüdante, mis kaitsevad rakke ning joodi, mis on ülioluline mineraal kilpnäärme jaoks.
Planeet Ruhnu toodab juba praegu koostöös Peninukiga populaarset vetikadžinni. Samuti kasutab ettevõte vetikaid kimchis ja küpsetistes, kuid suurem tootearendus on alles ees. Esimesed tellimused on tulnud juba ka tuntud restoranidelt üle Eesti. Ruhnu vetikaid on pakutud ka tähtsatele külalistele presidendipalees. Kestliku toidukultuuri propageerijate seas on vetikad tõeliseks avastuseks – kohalik, tervislik ja ökoloogiline toiduaine, mis aitab puhastada meie merd ning pakub samal ajal rikkalikku maitsepaletti.